tisdag 23 februari 2010

Sommarnattens leende


En helt underbar komedi av Ingmar Bergman. I denna film får man stifta bekantskap med en svartsjuk greve, en hemlighetsfull advokat, en självständig skådespelerska och många, många fler. Denna filmen utspelar sig i en härlig, gammeldags sommarmiljö i Sverige.

Advokat Egerman(Gunnar Björnstrand) lever ett liv i lyx med sin älskade, unga hustru, Anne (Ulla Jacobsson). Dock så blir han förälskad åter igen i sin gammla älskarinna och skådespelerskan Desirée Armfeldt (Eva Dahlbeck). Detta får Anne reda på och blir förkrossad. När advokaten gör ett nattbesök hos Desirée så stöter han även på Desirées älskare, den ökännde dragonen och greven,Carl Magnus Malcolm (Jarl Kulle). Greve Malcolm anar att advokaten är ute efter Desirée och hotar honom bort från skådespelerskans bostad. Carl Magnus Malcolm har också en hustru, grevinnan Charlotte som brinner av hat till sin man men ändå kan hon inte sluta älska honom. Det uppstår ett stort och komiskt kärleksdrama mellan de olika personerna och till slut träffas alla hos Desirées moders residens där de alla ska få sin rätta kärlek.

Det här är en av de bästa filmer som Ingar Bergman har gjort. Sommarnattens leende var den första filmen Ingmar Bergman slog igenom med internationelt. Den här filmen har helt underbara karaktärer, en av de bästa jag sett. Jag älskar dem verkligen. Den bästa är Greve Malcolm som spelas av Jarl Kulle. Han ser ut som en typisk greve och beter sig som en typisk soldat. Han har en helt underbar och adlig dialekt som får en att le varje gång han pratar. Filmen är helt fantastisk och karaktärerna är helt otroligt underbara. Se denna filmen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar