måndag 28 december 2009

Schindler's list


Shindler's list är en av de bästa filmer jag sett. Dels för att den är verklighetsbaserad vilket gör den bättre. Liam Neeson gör en helt otrolig insats som fabrikören Oscar Schindler. Det är en film man kan få många tårar av men även le då och då. Filmen är gjord av den världsberömde regissören Steven Spielberg som gjorde det mest unika att spela in filmen i svart-vitt.

Året är 1939 och vi befinner oss i Polen. Nazisterna har tagit över landet och styr det med järnhand. Oscar Schindler (Liam Neeson) är medlem i nazistpartiet och är en väldigt förmögen fabrikör. Han skaffar sig populäritet hos höga tyska officerare och därför har han inte heller svårt att få till sig judar som billig arbetskraft. En dag när han är ute och rider får han syn från en kulle ett ghetto som håller på att tömmas från judar. Han blir rörd av att se oskyldiga människor skjutas och plundras och därför får han planen att försöka köpa så många judar som möjligt sedan använda dem som arbetskraft vilket blir deras räddning. Han får dock förhinder när den nazistiske officeraren Amon Goeth (Ralph Fiennes) också använder judar som arbetskraft, han behandlar judarna dock sadistiskt.

Schindler's list är en helt otrolig berättelse om hur en man såg verkligheten och gjorde något. Oscar Schindler räddade ca. 1100 judar. Filmen fick sju Oscar's, när Steven Spielberg tog emot Oscar's för filmen gav han utalandet om att det var hans plikt att göra filmen eftersom han själv är jude.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar