onsdag 24 november 2010

Inglourious Basterds

Inglourious Basterds är den senaste Tarantinofilmen med Brad Pitt i huvudrollen. Filmen är Tarantinos egna version på en film med samma namn från 1978. Filmen utspelar sig i Frankrike under andra världskriget när halva, norra delen av landet var ockuperat av nazisterna. Filmen är uppdelat i 5 kapitel kan man säga.

Året är 1941 och Frankrike är ockuperat av de hänsynslösa nazisterna. Överste Hans Landa(Christoph Waltz), även kallad av fransmännen "judejägaren", letar efter en judisk familj,  Dreyfus. Landa och hans män hittar familjen och mördar dem alla men den yngsta dottern, Shosanna (Mélanie Laurent) lyckas fly. Några år senare planerar en amerikansk, judisk soldat, löjtnant Aldo Raine (Brad Pitt) att samla ihop en liten skara med män som ska sätta skräck hos de nazistiska soldaterna i Frankrike. Aldo och hans män flyger över till Frankrike och gör precis enligt planerna, dem sätter skräck hos tyskarna och överallt i Europa har dem fått sitt öknamn, "inglourious basterds". Samtidigt träffar man en ung kvinna som äger en liten biograf, den unga kvinnan är Shosanna Dreyfus. Hon har skaffat sig ett nytt namn så att hon inte ska bli igenkänd. Hon får ett "erbjudande" att visa en ny film på sin biograf om den charmige krigshjälten  Frederick Zollers(Daniel Brühl) kamp vid den ryska fronten. Han fattar tycke för Shosanna och försöker göra allt för att förföra henne. I alla fall så kommer det att komma många höga nazistofficerare till premiären och till och med Hitler kommer att vara där. Detta gör att Shosanna planerar att göra ett attentat i sin egen biograf och samtidigt planerar the basterds att göra sitt attentat mot nazisterna i samma biograf.

Okej Inglourious Basterds är en helt galen actionfilm med ett väldigt häftigt tema om hämnd. Filmen är väldigt speciell, den har dels väldigt långa och aggressiva dialoger mellan de olika karaktärerna och sedan väldigt blodiga och brutala stridsscener. Den är dessutom på fyra språk, tyska, franska, engelska och italienska vilket gör den väldigt verklighetstrogen. Men Inglourious Basterds är en riktigt, riktigt häftig film. Om man tycker att dem långa dialogerna är dryga så se den ändå för när ni får se slutet växer filmen verkligen i era ögon, slutet är riktigt coolt! Se filmen och se något väldigt originellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar